Jakie bułki będą odpowiednie dla alergików?

W obecnych czasach ze względu na zanieczyszczenie środowiska i niekorzystne warunki rozwoju wzrasta liczba osób, które potrzebują specjalnej diety, by zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Coraz więcej jest osób z alergią pokarmową i nietolerancją na różne składniki pożywienia. Dla tych, którzy nie tolerują glutenu dostępny jest obecnie specjalistyczny rodzaj pieczywa.

Bezglutenowe pieczywo dla osób z nietolerancją

bezglutenowe bułkiObecnie chorzy na celiakię i z nietolerancją glutenu muszą zmagać się z wieloma wyzwaniami. Odpowiedzią na ich potrzeby żywieniowe są produkty pozbawione szkodliwego dla nich składnika. Jeśli badania wykażą nietolerancję na gluten, potrzebne będzie niezwłoczne zastosowanie się do odpowiedniej diety. Tylko to gwarantuje zdrowie i dobre samopoczucie na długie lata. Jednym ze smaczniejszych wariantów specjalistycznego pieczywa będą dla alergików bezglutenowe bułki. Posiadają one niepowtarzalny smak i aromat, który w niczym nie odbiega od standardowych niedietetycznych bułek z piekarni za rogiem. Są one jednak nieprzetworzone, pozbawione szkodliwych wzmacniaczy smaku, syropu glukozowo-fruktozowego, a co najważniejsze – nie mają ani grama glutenu! Dzięki temu osoby nietolerujące tego składnika mogą spożywać je na co dzień i cieszyć się zdrowiem. Wypiekane są ze starannością o jakość. Nie posiadają w składzie żadnych alergenów ani pszenicy. Mają one krótką datę przydatności do spożycia, co sugeruje, że są w 100% naturalne i nie posiadają niezdrowych konserwantów.

Do wyboru jest wiele rodzajów bułek – od małych kajzerek, poprzez dużych wiejskich, a na długich bagietkach skończywszy. Idealnie komponują się z bezglutenowym dżemem, wędliną, pastą rybą lub warzywną. Bez względu na to, co na nie położymy – będą smakowały wyśmienicie i z powodzeniem zastąpią klasyczne zbożowe pieczywo. Zapewnią spokój i zdrowie każdemu alergikowi.