Krajalnice chlebowe w sklepach

Możliwość zjedzenia świeżego chleba to przywilej chyba tylko samych piekarzy. Jakość i świeżość wypieków, które kupuje się, zwłaszcza w supermarketach pozostawia wiele do życzenia. W wielu przypadkach jest to związane z tym, że w takich miejscach, dla wygody użytkowników chleb jest krojony, przez co dużo szybciej traci swoją świeżość.

Wymiana noży w krajalnicach chlebowych na nowe

noże do krajalnic do chlebaRozwiązaniem problemu utraty świeżości krojonego chleba jest wykonywanie krojenia na miejscu, bezpośrednio po zakupie. W ostatnim czasie wiele sklepów wyposażyło swoje stanowiska w krajalnice automatyczne, które z dnia na dzień zyskują sympatyków. Działa to w ten sposób, że na półkach sklepowych znajduje się tylko chleb niekrojony, który dłużej może zachować świeżość. Po wyborze danego bochenka klient wkłada go do krajalnicy, gdzie wybiera grubość skibek chleba, a wtedy urządzenie w sposób automatyczny pokroi chleb na kawałki o zadanej grubości. Po wszystkim wystarczy tylko chleb włożyć do specjalnie do tego przeznaczonej folii i możemy cieszyć się ze świeżego i do tego pokrojonego chleba. Takie urządzenie pomimo tego, że noże do krajalnic do chleba są niezwykle ostre, to samo w sobie jest bardzo bezpieczne. To wszystko dzięki temu, że cały proces krojenia odbywa się po zamknięciu drzwiczek, do których wkładamy chleb, a jeśli ktoś wpadnie na pomysł, aby te drzwiczki otworzyć, to ostrza automatycznie się wyłączają.

Noże w takim urządzeniu obracają się z bardzo dużą szybkością, przez co cięcia są niezwykle precyzyjne. Ważna jest jednak ich okresowa wymiana na nowe, ponieważ z czasem ulegają one zużyciu i nie tną już tak dobrze. Oczywiście tym musi zająć się odpowiedni serwis od krajalnic, który zrobi to w sposób bezpieczny. Nie zalecana jest wymiana przez nieautoryzowanych fachowców.