Rodzaje przypraw indyjskich

Nikt z nas nie wyobraża sobie gotowania bez aromatycznych przypraw. Mają one ogromny wpływ na smak oraz zapach przyrządzanych potraw, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Każdy z nas ma swoje ulubione dodatki do dań, po które chętnie sięga podczas gotowania. Dużą popularnością cieszą się również przyprawy indyjskie, które są bogate w liczne składniki odżywcze, działają przeciwutleniająco, wzmacniają odporność, zapobiegają wielu chorobom.

Właściwości przypraw indyjskich

przyprawy indyjskie sklepDzięki nim można ograniczyć spożycie soli oraz innych szkodliwych dodatków, wzmacniaczy smaków i konserwantów. Warto sięgnąć po przyprawy, które cieszą się dużą popularnością w kuchni indyjskiej, dzięki nim można przygotować aromatyczne i smaczne dania, które są bardzo zdrowe. Jednym z nich jest kurkuma, która działa przeciwzapalnie, doskonale dodaje się do zup lub sosów. Warto włączyć do swojej diety także imbir, który działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne, usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego, świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Nie można zapominać także o składnikach, takich jak kozieradka, cynamon i goździki. Wiele osób chętnie sięga po przyprawy indyjskie Sklep oferuje także gotowe mieszanki. Jednym z nich jest curry. Jej podstawą jest kurkuma, zawiera także kolendrę, imbir, czosnek, chili, pieprz, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon i kminek.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych oraz warzywnych. Sprawia, że potrawy stają się pikantne. Nie należy zapominać o odpowiednim przechowywaniu przypraw, gdyż szybko wietrzeją. Warto zatem przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dzięki przyprawom kuchni indyjskiej można poznać nowe smaki, wzbogacić swój jadłospis w wiele składników o właściwościach prozdrowotnych.