Smaczna konfitura borówek

Sezon letni obfituje w liczne owoce, które możemy bez kłopotu kupić na placu, targowisku czy w warzywniaku. Są to przede wszystkim truskawki, maliny, morele czy borówki. Szczególne zdrowe i cenione są małe, fioletowe kuleczki.

Jak wykorzystać w kuchni borówkę?

konfitura z borówki amerykańskiejWiększość owoców nie barwi nam języka na kolor w jakim są, ale wyjątkiem są borówki. Choć wyglądają niepozornie, to są prawdziwą bombą witaminową, którą warto włączyć do diety. W sezonie możemy kupić klasyczną borówkę jaką spotykamy w polskich lasach, ale także borówkę amerykańską, która rośnie na znacznie większych krzaczkach i ma dwa lub trzy razy większy rozmiar. Dojrzała borówka jest wyjątkowo słodka i smaczna, dlatego nie ma się co dziwić, że tak dużo ludzi za nią przepada. Wyśmienicie smakuje jedzona samodzielnie, jako dodatek do deserów, jogurtu czy owsianki, ale na szczególną uwagę zasługuje konfitura z borówki amerykańskiej, która może konkurować z przetworami z truskawek. Podstawą dobrej konfitury jest wybranie dojrzałych okazów borówki, ponieważ one są słodkie jak cukierki. Do przygotowania konfitury będą nam potrzebne borówki, cukier i odrobina soku z cytryny. Nie potrzebujemy cukru żelującego, ponieważ przy odpowiednio długim i powolnym gotowaniu, konfitura sama gęstnieje. Owoce należy umyć i osuszyć, a następnie rozgnieść i zasypać cukrem. Po około godzinie  można je przełożyć do garnka i powoli gotować przez godzinę lub dwie. Kiedy konsystencja konfitury będzie odpowiednio gęsta, to można ją przelać do słoików.

Samodzielne przygotowywanie przetworów z owoców daje niesamowicie dużo satysfakcji, gdyż zimą sięgamy po zdrowe i smaczne produkty, w których wiemy co się znajduje. Borówki amerykańskie równie dobrze można mrozić i stosować w zimie jako dodatek do deserów.