zmiękczanie wody

Własne ujęcie wody pitnej i zmiękczanie wody

Studnia, dostarczająca do gospodarstwa domowego wody, jest nie do przecenienia. Własne ujęcie wody to nie tylko niezależność od dostawców mediów i redukcja kosztów eksploatacji domu. Używanie studni pozwala na zachowanie pełnej kontroli na wodą, jaka trafia do przygotowywanych napojów i posiłków, oraz która jest wykorzystywana w domowych urządzeniach.

Zmiękczanie wody poprawi jej jakość

 zmiękczanie wodyEkspertyza fizyko-chemiczna pozwoli określić zawartość ewentualnych nieczystości oraz udział minerałów. Zazwyczaj uzdatnianie wody może ograniczyć się do zastosowania odpowiednich filtrów węglowych. Mają one właściwości absorbcji zanieczyszczeń, takich jak związki chloru, pestycydy, oraz wielu chemikaliów, które poprzez glebę trafiają do wód gruntowych, a następnie do studni. Filtrowanie wody usuwa tez zanieczyszczenia mechaniczne, poprawiając jej przejrzystość i czystość. W sytuacji, gdy badania wykażą obecność rozpuszczonych minerałów, trzeba będzie zastosować bardziej złożony system przygotowania wody. Związki żelaza, manganu, wapnia, potasu, magnezu po pogrzaniu wytrącają się, powodując osady. Stad konieczne jest najlepsze zmiękczanie wody, poprawiające jej użyteczność w gospodarstwie domowym. Proces odbywa się zazwyczaj w wymiennikach jonowych, bez dodatków chemicznych, które mogłyby destruktywnie wpływać na środowisko. Co ciekawe, złoże w którym odbywa się usuwanie twardości, ma zdolność do samoregeneracji. W wypadku, gdy w cieczy zawarta jest zbyt wysoka ilość związków żelaza i manganu, stosuje się odżelazianie wody.

Zachodzi ono w podobny sposób, jak zmiękczanie. Jeden i drugi proces nie tylko poprawia smak wody, służącej do celów spożywczych. Obniżenie zawartości minerałów znacząco przedłuża żywot domowego sprzętu agd i jednocześnie zmniejsza ilość detergentów używanych w gospodarstwie domowym.